Niemand aan de Zijlijn! | It Griene Nêst (IGN)
16926
page-template-default,page,page-id-16926,page-child,parent-pageid-16470,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

It Griene Nêst (IGN)

IGN-logo-nadzIGN is in de regio een begrip. Al geruime tijd is dit een plek waar, zoals eigenaar/verhuurder Tjalling Holwerda het ooit verwoordde, “It Griene Nêst is in plak foar minsken dêr gjin plak foar is”. Het was mede vanwege deze uitspraak mooi dat NadZ vanuit haar filosofie met de mensen die aan die Zijlijn terecht waren gekomen aan het werk gingen.

 

Daarnaast is It Griene Nêst letterlijk en figuurlijk een broedplaats van verschillende activiteiten. Letterlijk gezien alleen al omdat de ‘Fryske Hinneklup’ er een fokcentrum heeft van wel 12 soorten raskippen! Naast de beestjes’, die we uiteraard elke dag moeten verzorgen, zijn er nog twee ondernemers waar NadZ prettig mee samenwerkt, dat zijn:

 

Een biologisch boerderij winkel van Thea en Martin Hummeling en daarnaast tevens een op biologische teelt gebaseerde blauwe bessenkwekerij

Jelle heeft een kwekerij met o.a. blauwe bessen, aardbeien vruchtbomen en een likeurstokerij.

  • geen ondernemers maar wel prominent aanwezig en van wezenlijk belang op IGN, is het beheerdersechtpaar, Nynke Bosgra en Durk Douwes. Zij zorgen in de vakanties en weekenden voor de ‘beestjes’ en het toezicht. Voor iedereen op IGN een geruststellende gedachte!

 

De stichting ‘It Griene Nêst’ heeft jarenlang, via het kenniscentrum Friese rassen, er voor gezorgd dat de kennis en kunde omtrent deze rassen, behouden is gebleven. Mede door het wegvallen van subsidies heeft het bestuur van de stichting onlangs besloten om te stoppen met haar werkzaamheden. NadZ heeft in samenwerking met eigenaar en verhuurder Holwerda besloten om de taak als kenniscentrum overeind te houden en zich dan te richten op ‘Duorsemens’ en ‘Griene Enerzjy’. Dit met het oog op de plannen die er zijn om van de naastgelegen voormalige vuilstort een zonnepark met 27.000 (!) zonnepanelen.