“Bij Niemand aan de Zijlijn! zijn we trots op onze deelnemers, medewerkers en onze partners.”

Trots op

Geslaagde uitstroom van deelnemers naar opleiding, werk, een combinatie daarvan of naar een alternatieve plek

Trajectbegeleider Johannes Beima is trots op de resultaten met de deelnemers bij onze locatie in Bennema State. En natuurlijk ook op de geslaagde uitstroom van deelnemers naar opleiding, werk, een combinatie daarvan of naar een alternatieve plek.

Een van de werkzaamheden bij Bennema State is het onderhouden van een deel van het achtergelegen park. Er wordt gemaaid met bosmaaier en grasmaaier, de paden worden geveegd en het overschot aan bomen wordt verwijderd. Ook is er de laatste jaren een heel bos aan bramenstruiken weg gehaald.

Toen Johannes in 2021 kwam werken bij NadZ! lag het park er een beetje verwilderd bij. Een groot bramenbos bedekte het grasveld bij de vijver en belemmerde het uitzicht vanuit het restaurant en de benedenwoningen aan de achterzijde. Door het rigoureus snoeien van alle bramenranken zijn het grasveld en het uitzicht op de vijver hersteld. Nu is het weer open en netjes dankzij de inzet van de deelnemers. Zowel bewoners als werknemers zijn daar blij mee en geven complimenten.

Uiteindelijk is Johannes natuurlijk trots op de geslaagde uitstroom van deelnemers. Zo bleek iemand die in de tuin is begonnen, affiniteit te hebben met de zorg. Zij is gaan meehelpen in de dagbesteding, vervolgens gaan meelopen met een zorgmedewerker en uiteindelijk uitgestroomd naar een BBL-traject (werken & leren) voor Helpende in de Zorg.

Een heel ander voorbeeld is dat van een statushouder die in het kader van een taalstage mee kwam werken bij Bennema. Hij bleek in het land van herkomst zelf een apotheek te hebben gehad. Daar zagen we een kans en hij kon uiteindelijk een werkervaringsplek krijgen bij een Apotheek in Leeuwarden.

Ten slotte een doorstroom-voorbeeld van een ict-er die met een burn-out thuis zat. Hij kwam in een traject bij Bennema State en deed daar de technische ondersteuning. Vervolgens maakte hij de overstap naar de toen net geopende Hulpmiddelen Outlet. Daar ervaart hij tot nog toe op de reparatieafdeling een prettige en ontspannen werksfeer.

Soms is de uitkomst ook dat we erachter komen wat het niet is voor iemand. Zo was er een deelnemer die altijd te laat kwam en dus niet helemaal op z’n plek bleek. Rinus wist dat er bij een Friese werkgever in de recreatiesector een vacature was. En dat bleek beter passend, want daar kwam hij wel op tijd en konden ze hem meer structureel werk bieden.

Of het nu gaat om het vinden van een alternatieve plek, het zichtbare geslaagde resultaat van de werkzaamheden of een succesvolle uitstroom, er ontstaat vaak een win-winsituatie en daar kan Johannes terecht trots op zijn.

Trots op

Module Arbeidsmarkt en Participatie voor de tweede keer gestart bij NadZ!

Onlangs is een enthousiaste groep van 12 mensen met een verblijfsstatus bij ons gestart met de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP). De MAP is voor statushouders een verplicht onderdeel van het inburgeringstraject. De module behandelt de arbeidsmarkt in Nederland en de benodigde vaardigheden om je hierop als nieuwkomer te begeven.

Voor de tweede maal voert NadZ! de module uit in opdracht van de gemeente Tytsjerksteradiel. De gemeente heeft als taak om een participatieverklaringstraject (PVT) aan te bieden aan statushouders en de MAP  is daar een onderdeel van. Wij hebben de daarvoor benodigde kennis, menskracht en onderwijsvaardigheden in huis. Bovendien verzorgt NadZ! in overleg met de gemeente ook al taalcoaching aan wisselende groepen. We zijn dus bekend met de doelgroep.

In de module, bestaande uit twaalf lessen en verschillende thuisopdrachten, leren de statushouders onder andere: hoe de Nederlandse werkcultuur en arbeidsmarkt eruit zien; wat hun eigen wensen en competenties zijn; wat wensberoepen en kansberoepen zijn; het verschil tussen vrijwilligerswerk en betaald werk; wat voor werk bij hen persoonlijk past; welke stappen je kunt zetten om je werkdoel te bereiken; hoe je jezelf kunt presenteren op de arbeidsmarkt; wat netwerken is en hoe je dat doet;  hoe je sollicitatie-gesprekken voert.

Bij NadZ! wordt de MAP verzorgd door Roelof Bakker met ondersteuning van Tytsia Faber en trajectdeelnemer Geja van Dijk. Roelof heeft ruime ervaring in het basisonderwijs en het praktijkonderwijs. Hoewel hij daar al jaren geleden bewust afscheid van heeft genomen geeft hij nu weer met liefde les aan de statushouders. Eigenlijk mag het van hem de term ‘les’ niet dragen. Hij spreekt zelf liever over een ‘gezamenlijk taalmoment’, in de meest brede zin van het woord.

Na het doorlopen van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat en zijn ze weer een stap verder gekomen met hun inburgering. Vervolgens kunnen ze na afronding van het gehele inburgeringstraject daadwerkelijk de gewenste stappen zetten op de arbeidsmarkt. De huidige groep zal in juni de module afronden en wordt dan op gepaste wijze gefeliciteerd.

Niemand aan de Zijlijn! Iedereen doet mee.

NEEM CONTACT MET ONS OP