Niemand aan de Zijlijn! | BELEEFTUIN BENNEMA STATE FEESTELIJK GEOPEND
17320
post-template-default,single,single-post,postid-17320,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

BELEEFTUIN BENNEMA STATE FEESTELIJK GEOPEND

BELEEFTUIN BENNEMA STATE FEESTELIJK GEOPEND

Vrijdag 3 september 2021 is de nieuw aangelegde beleeftuin van onze woonzorglocatie Bennema State in Hurdegaryp feestelijk geopend. De tuin is een belangrijke aanwinst voor het kleinschalig wonen gedeelte. In de omsloten tuin kunnen de bewoners op een veilige manier buiten zijn, een ommetje maken, een kopje koffie drinken en herinneringen ophalen. De bewoners kunnen nu gaan genieten van deze waardevolle aanvulling bij hun woning.

Tijdens een gezellig samenzijn is op vrijdagmiddag 3 september de tuin officieel in gebruik genomen door bewoners, hun naasten, medewerkers en vrijwilligers, geheel volgens de coronamaatregelen. Dit gebeurde door het onthullen van een groot insectenhotel door een bewoner, de heer van der Meer, samen met zijn echtgenote. Afgevaardigden van de cliëntenraad en de samenwerkende partijen van de Noorderbreedte woonzorglocatie Toutenburg en het praktijkonderwijs aan de CSG Comenius locatie Zamenhof uit Leeuwarden waren ook aanwezig. Deze partijen hebben geholpen bij het maken en plaatsen van een aantal attributen in de beleeftuin. Onder het genot van een high tea en live muziek genoot iedereen die middag van de tuin.

DE BELEEFTUIN
In de beleeftuin worden geest en lichaam gestimuleerd en zintuigen geprikkeld. De beplanting is zo aangelegd dat er alle seizoenen iets te beleven is. Bewoners kunnen tijdens hun wandeling in de tuin ruiken aan bloemen en kruiden, tuinieren, proeven van het fruit en genieten van een kopje koffie op een tuinbankje. In de woningen kunnen de groenten en kruiden vervolgens ook gebruikt worden bij het koken van de maaltijden. De tuin is geheel omsloten, waardoor de bewoners ook zelfstandig op een veilige manier kunnen genieten van de tuin. Naast bloemen en planten zijn er in de tuin ook verschillende “belevenissen”: een pergola die die de tuindelen verbindt, vogelhuisjes, tuinbankjes, plantenbakken op rolstoelhoogte. Een ouderwetse waslijn zoals vroeger thuis en een aantal levensgrote houten spellen zorgen voor herkenning en roepen herinneringen op bij de bewoners. “Juist voor mensen met een vorm van dementie is het belangrijk dat zij veel ruimte hebben om te lopen en vrijheid te ervaren. Dit geeft een fijn gevoel en leidt ook weer tot waardevolle gesprekken”, aldus Hilly Mossel kwaliteitsverpleegkundige bij Bennema State. “Binnenkort wordt er ook nog een volière geplaatst, financieel ondersteund door Stichting Vrienden van Bennema State. Dat zorgt voor extra leven in de te tuin en we verwachten dat de bewoners daar veel plezier aan gaan beleven.”

En nu is aan het de NadZ-ploeg op Bennema State om de tuin, het meubilair, en alle geplaatste attributen opgeruimd en netjes te houden, zodat de bewoners er van kunnen blijven genieten.